Bir açık hava müzesi olarak tabir edilebilecek ülkemiz değil açık havada kapalı kapılar ardındaki müze depolarında bile eserleri güvende tutmanın mümkün olmadığı duruma geldi.
2020'nin Ekim ayında Sayıştay raporları üzerine gündeme düşen Ankara Üniversitesi himayesindeki tarihi yazma eserlerin kayboluşu ve yine Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Müzesi'nde kaybolan tabloların haber olmasıyla hüsran yaratan "müzecilik" anlayışıyla yüzleştik. Şimdi ise Topkapı Sarayı içerisinde yer alan İstanbul Arkeoloji Müzesi eserleri, Cumhurbaşkanlığı kararı üzerine Atatürk Havalimanı'na taşınıyor, üstelik en endişe verici kısmı; Avrupa'nın alanındaki ilklerinden olan Konservasyon Laboratuvarı'nın da Havalimanı'na taşınması kararıdır. Eserlerin korunması ve iyileştirilmesi için hayati öneme sahip laboratuvarların bu denli uzağa taşınması eserlerin riske atılması demek olur. Nitekim, müzenin bir bütün olarak depo, sergi alanları, restorasyon-konservasyon laboratuvarları, fotoğrafhanesiyle korunması gerekir. Depolamanın sorun olduğu ve yeterli depo bulunması gerekçesiyle başlatılan bu çalışma müzecilikle bağdaşmadığı gibi Darphane-i Amire binalarının zaten daha önce alınmış karar doğrultusunda İstanbul Arkeoloji Müzesi depoları olarak kullanımına izin verilmesi gerekir.
Bir diğer husus ise hiçbir müze koleksiyonu eserleri ziyaretçisine götürülmez, kültür turizmini ve merak duygusunu anlamlı kılacak şekilde ziyaretçiler müzeye gelmeye teşvik edilir ve dünya üzerinde milyonlarca insan müzeleri ziyaret için ülkeleri aşacak ilgi ve merakla yola çıkmaktadır. Bu kararı son derece sakil, "Keyfini çıkar! Aşılıyım!" tarzında yakışıksız; insanına layık gördüğü gibi eserlerini ve tarihini küçük gören bir anlayışın kararı olarak görüyoruz.
Dünyanın ilk 10 müzebinası içinde yer alan İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne reva görülen bu tavrı kesinlikle kabul etmiyor ve acilen bu karardan dönülmesini istiyoruz. Gereken depolama alanları için çözüm orada bekliyor. Karardan dönülmemesi durumunda yeni bir Sayıştay raporuyla geri döndürülemez kayıplar ve sahtecilikle yüz yüze kalacak olmanın endişesi içindeyiz. Kültür mirasımızı yağma ve keyfiyete kurban edemeyiz.